Campanyes en Positiu

abril 4, 2007

Lletrafaller critica la falta de sensibilitat cultural de la Direcció de Patrimoni

Filed under: Casa Bernat i Baldoví — bonvent @ 2:22 pm

Lletrafaller

Lletrafaller denuncia la “falta de sensibilitat cultural” de la Direcció de Patrimoni Finalment ha desoït les propostes de protegir la casa natalícia de Bernat i Baldoví 

Valéncia C. 04/04/2007. El director de la revista Lletrafaller, Juli Amadeu Àrias i Burdeos, ha denunciat “la absoluta falta de sensibilitat cultural de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, encapçalada per Manuel Muñoz. Estes declaracions se succeïxen després de que la Direcció General de Patrimoni Cultural, depenent de la Conselleria de Cultura dela Generalitat Valenciana, haja desestimat concedir-li la protecció de Be d’Interés Cultural o, subsidiàriament, Be de Rellevància Local a la casa natalícia de l’escritor Josep Bernat i Baldoví, primer autor d’un llibret de falla (1855). En opinió de Àrias, “la Conselleria s’ha posat al mateix nivell que l’Ajuntament en permetre que s’assole la casa en que naixqué la Musa del Xúquer”. Aixina puix, “no han sabut captar el nostre mensage, en tant que reconeixem que no parlem d’un immoble que destaque per la seua composició arquitectònica o artística sino pel seu valor etnològic, cultural i simbòlic”. El periodiste ha ironisat al respecte dient que “pareix ser que en Valéncia nos podem permetre derrocar cases de personages ilustres en dos segles d’antiguetat, en completa impunitat, i en el beneplàcit de l’administració” i ha afegit que “esta classe de coses són més pròpies de països subdesenrollats que d’una societat com la nostra”. 

Després de la notificació de Conselleria, el director de Lletrafaller ha explicat que “tant l’alcalde de Sueca, Salvador Gil (PSPV), com el director de Patrimoni, Manuel Muñoz (PP), demostren caréixer de criteri cultural independent i plegar-se a interessos urbanístics o electoralistes, segons el cas, perque si qualsevol dels dos haguera volgut podria haver revertit les obres i ningú no ho ha fet, a pesar de la nostra insistència”. Àrias ha manifestat “el nostre disgust per la decisió, en tant que la Conselleria era qui tenia l’última paraula, ya que l’única manera de protegir la casa de les excavadores era dotant-la de la declaració de Be d’Interés Cultural o de Rellevància Local”. Per això, “si la pròpia Direcció de Patrimoni preferix reunir-se en el candidat del seu partit a l’Ajuntament de Sueca per a estudiar el rèdit electoral que adoptar una decisió independent, poca cosa més podem fer, mes que manifestar el nostre rebuig a la decisió presa i criticar que el sistema no funciona de manera autònoma”. 

El director de la publicació fallera ha criticat també les declaracions del candidat popular a l’alcaldia de Sueca, Carlos Ramírez, en les quals “menysprea el valor sociocultural de la casa” i propon la dedidació d’una sala a Bernat i Baldoví en la nova biblioteca si guanya les eleccions, “llevant-li importància a la nostra proposta de convertir la casa natalícia de Baldoví no només en un lloc per a l’estudi de l’estritor sino en un marc de referència de la lliteratura festiva i satírica”. 

En estos moments, “estem estudiant si podem emprendre alguna atra iniciativa pero pareix que ho tenim molt difícil sense que la Conselleria nos faça costat”. No obstant, Lletrafaller ha recordat que “hem utilisat totes les vies possibles per a intentar salvar la casa: administració local i autonòmica, jurídica, Consell Valencià de Cultura, Síndica de Greuges, recolzament popular, etc”.    Ademés, diverses entitats i partits polítics “s’han sumat a les nostres reivindicacions per a salvar la casa de l’assolament”. Lletrafaller conta en el soport de Lo Rat Penat (que promou el concurs de Llibrets  de Falla, el màxim premi del qual du el nom de Bernat i Baldoví, i conta en el patrocini de RTVV, la Diputació de Valéncia, diaris com Levante-EMV o Las Provincias, entre atres),
la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana, el president de Junta Central Fallera, Félix Crespo, i les formacions polítiques Unió Valenciana  i Opció Nacionalista Valenciana.
 Aixina mateix, l’Ajuntament d’Alcàsser aprovà una moció del Grup Municipal de UV, en els vots favorables de UV, Partit Popular, Esquerra Unida (present en el govern de Sueca que ha aprovat el derrocament) i l’abstenció del PSPV (que governa en Sueca, en coalició en EU i Esquerra Republicana). Per part seua, el diputat de UV, Julio Chanzá, fent costat a les iniciatives llegals i administratives promogudes des de la revista Lletrafaller per a protegir la casa de Bernat i Baldoví, durà al pròxim ple de la Diputació de Valéncia una moció per a la seua aprovació.

1 comentario »

  1. És una llàstima, sobretot quan ad eixe que insultà als valencians li han fet un museu en sa casa. Penós.

    Ànim en les campanyes, fa falta més iniciatives com esta, tant la campanya com la web.

    Comentarios por bernat — abril 4, 2007 @ 9:20 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deja un comentario

Crea un blog o un sitio web gratuitos con WordPress.com.