Campanyes en Positiu

marzo 7, 2007

Solicitut al CVC per a que evite l’enderroc

Filed under: Casa Bernat i Baldoví — bonvent @ 3:31 pm

Lletrafaller

Ésta és la carta entregada per Lletrafaller a cascú dels membres del CVC:
Consell Valencià de Cultura
06 de març de 2007
Ilustríssims senyors i senyores:

La revista Lletrafaller, editada per L’Oronella Servicis Editorial Valencians S.L., ha encetat una série d’actuacions per a exigir la protecció de la casa natalícia de l’escritor Josep Bernat i Baldoví en Sueca (La Ribera Baixa). Bernat i Baldoví és un dels personages claus per a entendre una part important de l’història de la lliteratura valenciana, especialment en la caent festiva, ya que el suecà fon el creador de la gènesis de l’actual lliteratura festiva.

Bernat i Baldoví escrigué en 1855 per a la falla de l’Almodí de Valéncia el primet llibret de falla, titulat El conill de Vicenteta i don Facundo que arreplegava en la portada “Està en este cuadernet / la historia de Vicenteta / y del pobre conillet. / Val lo manco una pesseta / pero es ven… per un quinset”. Bernat i Baldoví és un autor clau de la lliteratura festiva i del teatre eròtic i satíric popular del segle XIX. De fet, l’editorial valenciana L’Oronella publicà dins de la Colecció de Clàssics, número 22, El virgo de Viçanteta en una edició del filòlec i escritor Andreu Tintorer.

Amparada en la LLEI 4/1998, de 11 de juny, de la Generalitat Valenciana, del Patrimoni Cultural Valencià [1998/5159], la revista Lletrafaller recorda que “qualsevol que tinga coneiximent del perill de destrucció, deteriorament o perturbació en la funció social d’un be del patrimoni cultural, o de la consumació d’estos fets, ho haurà de comunicar immediatament a l’administració de la Generalitat o a l’ajuntament corresponent, els quals adoptaran sense dilació les mides procedents en compliment de la present llei” (Art. 5.2).

Ademés, “els propietaris i posseïdors de bens del patrimoni cultural valencià han de custodiar-los i conservar-los adequadament a fi d’assegurar el manteniment dels seus valors culturals i evitar que es perguen, es destruïxquen o es deterioren” (Art. 5.1). Per este motiu, en ser la casa de propietat particular, considerem que l’Administració local, en la colaboració de l’autonòmica, hauria d’adquirir-la i convertir-la en un centre cultural al voltant de la figura de l’ilustre escritor, que també fon diputat en Corts i alcalde de Sueca.

Este centre, també podria ser un lloc de referència per als estudiosos de la lliteratura festiva. Aixina puix, l’entitat cultural Lo Rat Penat convoca des de 1903 el concurs de Llibrets de Falla i el seu màxim guardò du el nom de Bernat i Baldoví, patrocinat per Radiotelevisió Valenciana.

Des de la revista Lletrafaller instem a que el consistori de Sueca dispense el mateix tracte a la casa de Bernat i Baldoví que a la del també escritor suecà Joan Fuster, la qual ha segut rehabilitada com a centre cultural.

Per tot lo expost i davant l’imminent derrocament de la casa de Bernat i Baldoví, la revista Lletrafaller solicita, en caràcter d’urgència, que el Consell Valencià de Cultura adopte les mides llegals oportunes per a protegir la casa de l’ilustre escritor valencià. Instem a les autoritats competents a que declaren Be d’Interés Cultural (BIC) dita propietat.

Moltes gràcies per la seua atenció.

Atentament,

Juli Amadeu Àrias i Burdeos
(Director)

Anuncios

Dejar un comentario »

Aún no hay comentarios.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

A %d blogueros les gusta esto: